zaterdag 13 april 2013

We zijn weer op de Molen

Na een drukke tijd met veel verplichtingen en twee weken geleden ons jaarlijks uitje, zijn we vandaag weer terug op de molen. Als eerste gaan de stellingdeuren open om de frisse lucht zijn kans te geven. Ook Hans, de MIO (Molenaar In Opleiding) is aanwezig en was zelfs bij aankomst al de nodige voorbereidingen aan het treffen. Zelfstandigheid moet je bevorderen, dus een schouderklopje is op zijn plaats.
In de kap is goed zichtbaar dat de vogels al druk in de weer zijn met hun nesten. Helaas voor hun, wij willen geen nesten in de kap. Dus alle nobele arbeid ten spijt, de takjes zijn door ons uit het kruiwerk verwijderd zodat we straks de kap op de wind kunnen draaien. Ook de overige naar binnengebrachte natuurproducten moeten maar eens bij elkaar geveegd worden. Een kleine voorjaarsschoonmaak in de kap en deze ziet er weer toonbaar uit.

Een redelijke wind uit het ZO zorgt er zelfs voor dat we met blote benen en geknipte nagels kunnen draaien
(zonder zeilen en zonder steekborden). Eerst naar de koffie. Om er toch wat tempo in te krijgen gaan de steekborden er in en gaan we met 4 volle zeilen draaien. Kijk, nu zie je een molen draaien. Met een leuke snelheid van 60 enden per minuut kunnen we genieten van een lekker briesje en een mager zonnetje.

Ondertussen wordt de stelling behandeld tegen de algengroei. De groene aanslag zal in de aankomende dagen worden weggebrand en houden we een mooie schone, en dus niet groene, stelling over.
Deze actie zullen we volgende week nog eens herhalen voor het optimale resultaat.
In de middag duiken we in de boeken van Hans en nemen het nodige door over de veiligheid voor de molenaars, zijn bezoekers en de molen zelf. Aansluitend worden de smeermiddelen in de molen besproken en hoe daar mee om te gaan. Ja, ja, de tijd vliegt en binnen de kortste keren is het al 4 uur geweest en moeten de zeilen weer opgerold worden. Het was een mooi dagje op de molen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten