zaterdag 30 maart 2013

De Molenaars uit Gelderland gaan op excursie

Het was al aangekondigd, de Molenaars uit Gelderland gaan op excursie. Ook deze molenaar komt uit Gelderland, Apeldoorn, maar draait in Overijssel, Welsum.
De molenaars hadden een goede dag uitgezocht, er was geen wind. Dus geen man overboord, de molens in Gelderland hadden na een lange periode van harde wind, vandaag rust.
We begonnen op tijd in Winterswijk. De Venemansmolen. Een mooi molencomplex met ontmoetingsruimte, een museum waar een dieselmotor draait en daarboven een zolder met allerlei aangedreven machines. Ook een silo met graan is hierboven te vinden. Beneden een maalstoel en ook deze natuurlijk aangedreven door de diesel. Vroeger stond hier een stoommachine. De molen heeft een reisje gemaakt. Hij komt als houtzaagmolen uit Zandam-Oost en is omgebouwd tot korenmolen.
Daarna een korte reis naar de andere zijde van Winterswijk, Korenmolen de Bataaf. Ook deze heeft een prachtig molencomplex met houten schuren en een gemeenschappelijke ruimtes onder de molen. Oorspronkelijk een beltmolen, maar de belt (bult van aarde) is vervangen door muren en dus krijg je ruimte voor b.v. exposities of verhuurmogelijkheden. De romp van de molen is bijzonder te noemen, stalen gegalvaniseerde platen. Dit zie je niet vaak. Helaas er was nog steeds geen wind, dus kon de molen ook niet draaien.
Van Winterswijk naar de grens is een klein stukje. Daar staat net over de grens de Bockwindmühle. Een molen in aanbouw. De standaardmolen is uit Oost-Duitsland gehaald en wordt door de Weseker Muhlenverein eigen handig opgebouwd. De molen heeft een houten as met een gietijzeren opsteekkop. Het mooie van deze molen is dat het oude geraamte aan de binnenzijde wordt bewaard en aan de buitenzijde en volledige nieuwe houten beplanking wordt aangebracht. Een mooi initiatief van deze vereniging. Nu nog een molenaar voor deze molen vinden.
Daarna werd het tijd voor een pannenkoek met spek. Het was al een lange ochtend geweest. De eetlust was opgewekt. Een korte rust van een uur en we gaan naar de volgende plaats, Aalten.
Op bezoek bij Meester Molenbouwer Vaags. Hier zijn in de werkplaats verschillende processen te volgen, met als uitschieter de Meester fabricage van de roeden. Specialistisch werk met vele regels en voorwaarden. Tegenwoordig worden daar ook de roeden weer geklonken. Helaas nog niet voor Nederland, maar onze zuiderburen mogen ze al wel gebruiken.
Vanuit Aalten naar de Mallumse Molen in Eibergen. Yep, een watermolen. Even wat anders, want als je geen wind hebt, is er nog altijd water in Nederland. Hier zien we een pelinrichting, maar dan ook werkend. Voor mij de eerste keer dat ik het geluid hoor van het gerst dat langs het blik strijkt. Ruisen, het lijkt wel of er water stroomt. Een mooie opstelling met onder in de molen een expositieruimte en daar waar natuurlijk het gepelde product tot gort uit de zeef komt. Dit proces wordt 3 tot 4 keer herhaald. Daarna is de gerst gepeld en mag je spreken over (parel) gort.
En dan naar de laatste molen, de Zwiepse Molen in Zwiep - bij Lochem. In deze molen een opstelling om energie op te wekken. Een generator draait mee op het spoorwiel. Het is de eerste keer dat een generator in een oude windmolen is geplaatst. De opbrengst is nog zeer beperkt, maar een mooi initiatief om de molen een hedendaagse ontwikkeling mee te geven. De opgewekte windenergie stroomt zachtjes terug naar het stroomnet. Alle processen zijn niet zonder slag of stoot verlopen, zoals dat vaak gaat bij een vooruitstrevend modern idee.
Al met al was het weer een prachtige dag waar de molenaars konden bijpraten, kennis opdoen en de gezamenlijke liefhebberij konden delen.

1 opmerking: