vrijdag 15 maart 2013

90 jaar jong, de Hollandsche Molen

90 jaar De Hollandsche Molen!
Bron: de Hollandsche Molen, Geplaatst op 29-01-2013

De Hollandsche Molen viert dit jaar het 90-jarig bestaan. Verspreid over het jaar staat de vereniging  op verschillende manieren feestelijk stil bij deze mijlpaal.
Op 9 maart wordt tijdens de jaarlijkse ledenvergadering te Amsterdam het officiële startsein van het jubileumjaar gegeven. Andere hoogtepunten zijn de extra feestelijke Nationale Molendag op 11 en 12 mei en een speciale molenpostzegelserie die PostNL in juni uitgeeft. 
Opgericht in 1923 om vooral de enorme sloopwoede van die tijd een halt toe te roepen, ontwikkelde De Hollandsche Molen zich tot een krachtige organisatie die zich niet alleen met succes inspande voor het molenbehoud, maar zich ook sterk maakte om de molen een eigentijdse volwaardige rol te geven in de samenleving. Anno 2013 mag De Hollandsche Molen zich dan ook dé molenvereniging van Nederland noemen.Bezoek de molenaar tijdens Nationale Molendag 2013!
Bron: de Hollandsche Molen, Geplaatst op 29-01-2013

"Helaas zal onze molen niet te bezoeken zijn"
De molen Houdt Braef Stant is particulier bezit waar in gewoond wordt. Dat houdt in de bezoekers op dit moment over de trappen door de privé vertrekken van de bewoners naar de molenzolders moet. 
Dat is om begrijpelijke redenen door de bewoners niet toegestaan.

Bij goed weer zal er bij de molen een stand zijn waar je wel de molenaar kan ontmoeten. Hij zal op enthousiaste wijze zijn verhaal graag aan u vertellen.
In de stand worden foto's en tekeningen van de molen getoond. Zo kan men toch een indruk van deze molen krijgen.


Altijd al willen weten wat het werk van molenaars inhoudt? U kunt het hen zelf vragen tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 11 en zondag 12 mei 2013. Gedurende dit molenweekend zetten ruim 900 molens hun deuren open, speciaal voor u. Met molenmarkten, fietsroutes, kinderspelletjes en tal van andere activiteiten wordt uw bezoek een bijzondere beleving.
De 41ste Nationale Molendag staat in het teken van de vrijwilliger en de molenaar in het bijzonder. Dankzij hen kunnen de molens blijven draaien en zijn deze open voor het publiek. De molenaars vertellen u graag meer over hun werk, de molen en wat dit oeroude werktuig voor de buurt betekent. 
Dit jaar is extra feestelijke editie omdat vereniging De Hollandsche Molen haar 90ste verjaardag viert. Sinds 1923 zet deze landelijke organisatie zich in voor het beheer en behoud van wind- en watermolens in Nederland. Op de molens kunt u tijdens de Nationale Molendag meer informatie vinden over het werk van dé molenvereniging van Nederland. 

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars en maakt deel uit van de BankGiroLoterij Molendagen. Wilt u weten welke molens in uw omgeving open zijn en wat er zoal te beleven is? Ga dan naar www.molens.nl/molendagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten