zaterdag 20 april 2013

Het voorjaarszonnetje

Het was een druk weekendje vrijwillig molenaar zijn. Eerst gisteren,vrijdag, in Vaassen de hele dag op de Daams' molen gedraaid en vandaag in Welsum.
Gisteren was een mooie dag met voldoende wind. Altijd leuk om in Vaasen te draaien, daar staat de molendeur open om het publiek te ontvangen. De molen staat in het centrum tegenover twee grote supermarkten, dus er zijn voldoende mensen die de molen hebben zien draaien. Oma met haar kleinzoon beklommen als eerste de trappen. Een hele klim naar de stelling. Daar blijft oma bij de stellingdeur staan en kijkt angstig van zich af. Dat is toch een flinke hoogte. De kleinzoon wordt in zijn kraag gegrepen en moet bij oma blijven. Ik neem het jongetje van oma over en neem hem mee naar de draaiende wieken. Je ziet het, hij vindt het prachtig. Toen met deze mensen naar binnen en de jongste wat meel in de hand gegeven. Dat is mooi spul en het stuift zo leuk. Maar waar wordt dat gemaakt? We gaan een zolder hoger en komen bij de stenen. Hier vinden we mais in de kaar. Hoger mogen we niet, daar zijn de grote wielen waar de molen zijn krachten overbrengt op de stenen. In de loop van de middag heb ik meer publiek voorbij zien komen. En zo ging de dag voorbij.

Vanmorgen, op zaterdag, starten we de dag helemaal anders. De kap van de Houdt Braef Stant moet 120 graden naar het noorden gekruid worden. Een flinke zware klus waar je een natte rug van overhoud. Daarna de 4 grote zeilen voorleggen en gelukkig heb ik hier hulp van leerling Hans. Dan kan ik mij rustig even bezig houden met het ont-algen van de stellingplanken, net als vorige week.
Je kan al goed zien dat de poetsbeurt van vorige week een goede uitwerking heeft gehad. De zon heeft de alg al flink weggebrand.
Nog maar eens zwabberen, dan worden de planken nog schoner en zijn ze na een regenbui niet glad. Na deze gedane arbeid is het lekker uit de wind in de zon. We mogen wel uitkijken anders worden we nog bruin ook.
Ondertussen het weerkaartje maar weer eens uit de zak gehaald en Hans even aan de tand gevoelt. Het begint steeds serieuzer te worden, en Hans heeft dat in de gaten. Toen het mooie weer bestudeert. Wind uit het noorden en de wolken komen uit het oosten. Wat is hier aan de hand? De uitleg volgt. En hoe hoog zijn deze wolken en tot welke familie behoren zij? Is het te voorspellen wat het weer gaat doen? Gelukkig hoeft de molenaar zich daar niet mee bezig te houden, die hoeft alleen de wetenschap van de aankomende uren te kennen. En die ziet er goed uit!
Controle in de kap of de lagers nog goed gesmeerd zijn? We hebben nieuw vet en dat gaat fantastisch. Terug naar de boeken en de tijd vliegt. Afzeilen en de aantal omwentelingen in het logboek geschreven. In 4 uur tijd toch ruim 3200 rondjes gedraaid. Niet slecht voor zo'n mooie zonnige dag. De volgende keer een beetje crème meenemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten