zaterdag 12 januari 2013

De molen in het nieuwe jaar

Na lange tijd zijn we weer terug op de molen. Door allerlei oorzaken was er geen tijd gevonden om de molen in de laatste weken van het jaar te kunnen draaien. De ster heeft wel in de avonduren zijn stralen over Welsum laten schijnen. Dat was weer een mooi gezicht.


Gelukkig is het nu weer zo ver, vandaag  konden we weer de stellingdeuren openzetten. De buurman in Veessen, Gerrit, heeft last van hoogwater bij de molen. Vanaf onze stelling kan je het hoge water goed zien, en niet alleen voor de dijk. Gelukkig doet de pont naar Olst het weer en kan alles weer terug naar het oude.

Vandaag hebben we de ster uit het wiek gehaald en de voorbereidingen getroffen om te kunnen draaien. Leerling Hans loopt alle belangrijke punten in de molen langs en gaat dan met kruien en het opzeilen beginnen. Op zo'n lesdag wordt veel verteld, herhaald en geprobeerd. Daardoor draait de molen ook altijd wat later. Maar eerste de molen draaien en daarna de pauze.

Het is wel mooi weer, het zonnetje laat zich ook zien. Goed aankleden is belangrijk als je de hele dag buiten bent, het is maar 2 graden. Een klein briesje weet de molen toch nog draaiend te houden. Einde van de middag nog geen 1000 omwentelingen gemaakt.
Het was weer een prachtige dag, met rust en genot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten