zaterdag 26 januari 2013

De laatste sneeuw wegmalen

In de afgelopen weken heeft de molen met de kop in het oosten gestaan. Met gevolg dat er stuifsneeuw in de kap lag. Daar blijft het nog wel even vriezen.
Het begon deze ochtend nog redelijk rustig. Met 4 volle zeilen en een mooi tempo. In het begin van de middag kon dat wel eens gaan veranderen, meer wind uit het zuiden en wat sneeuwbuien. We zullen het wel zien. In een fris windje van -1,5 graden was het minder aangenaam op de stelling.
Vanaf half één ging het tempo van het wiekenkruis flink omhoog, met uitschieters boven de 90 enden. Eens kijken hoe dat gaat aflopen. Binnen 20 minuten moest de molen al een aantal keren flink uitrazen. Het moet toch niet te gek worden. Vrij vlot daarna tijd om te gaan zwichten naar 4 halve. Ja, dat scheelt, we komen nu niet meer boven de 60 enden en dat geeft de gelegenheid om wat foto's te schieten en een bakje koffie te gaan drinken.


Wel lekker om even bij de kachel te warmen. Vanaf half 2 vallen de eerste kleine vlokjes. Het zou ook niet veel meer dan dat worden. Wel ging natuurlijk de temperatuur omhoog en kwamen we om de 0 graden te zitten.
Om 3 uur bleef het tempo beperkt dus op de binnenroe de volle zeilen weer opgelegd. Zo moet een molen draaien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten