zondag 27 januari 2013

Jaarverslag 2012


Dit jaar zal het gaan gebeuren. Het examen voor Vrijwillig molenaar. Maar voordat het zover was heb ik de molen voor Gerard Duitemeijer in de rouw moeten zetten. Gerard is op 22 februari 2012 in het verpleeghuis in Heerde overleden. Hij is op 1 maart in Diepenveen begraven.

De korenmolen Houdt Braef Stand heeft dit jaar 26 keer gedraaid met een totaal van 35.273 omwentelingen. 
In deze dagen waren er een aantal met weinig omwentelingen ivm zeer weinig wind, door werkzaamheden en andere bezigheden (waaronder mijn examenperiode).
In januari is de molen op verschillende plaatsen opgeruimd. Zo zijn er oude materialen van de kapzolder afgehaald en opgeslagen op de stellingzolder. Er is deze maand ook een rookmelder in de kap gemonteerd. Begin februari is de schoorsteen vanaf de stellingzolder weggehaald en is het puin in maart uit de molen afgevoerd. In maart zijn er nieuwe 3 brandblussers in de molen geplaatst, één in de kap en twee op de stellingzolder.
Ook in maart is Sil Groenveld nog een keer langs gekomen ivm haar spreekbeurt over de molen in haar klas, groep 8, op de basisschool in Welsum. In april komt ze met haar zusje Sardee nog een keertje langs om ons te bedanken. Sil heeft een 9,5 voor haar spreekbeurt gehaald.
In april en mei heb ik mij op de Mölle van Bats in Veessen bij Gerrit Kouwehoven op het landelijke examen voor Vrijwillig Molenaar voorbereidt.

Op de 40ste Nationale Molendag, 12 mei, de molen gedraaid en kwam Hans van Elten aangelopen. Hij wilde meer van de molen weten en we raakte aan de praat. Na de koffie binnen en kennis gemaakt te hebben met Willeke Duitemeijer is Hans daarna vaak op de molen geweest.
De maandag daarna, 14 mei, heb ik mijn examen en ben ik geslaagd hiervoor, Vrijwillig Molenaar van het Gilde voor Vrijwillige Molenaars. Het examen was op de Mölle van Bats in Veesen. Het examen werd afgenomen door 3 examinatoren van de Hollandsche molen.
Hans van Elten gaat vanaf juli starten met de opleiding Vrijwillig molenaar en is regelmatig te zien voor de praktijk- en theorielessen.
Vanaf augustus ben ik gaan smeren met reuzel gemengd met grafiet. Hierdoor ging het kruien van de kap een stuk lichter. In deze maand heb ik ook de gebroken halssteen gevonden die waarschijnlijk in de molen heeft gelegen toen er nog met een houten as werd gedraaid.
In december stond het wiekenkruis naar het zuiden en is de ster weer in het wiek gezet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten