zaterdag 18 augustus 2012

Het was warm vandaag ...

Wie denkt dat het vandaag warm was, is niet bij ons op de stelling geweest. Ik kreeg van Mw. Duitemeijer een thermometer. En die hebben we maar eens in de zon gezet. Ja, hij kon wel wat hebben, tot 50 graden. Dat zal wel genoeg zijn.
Ondertussen was onze kersverse leerling molenaar van net 71 jaar jong al stevig aan het werk gegaan. Alle klusjes moeten gedaan worden, soms in de schaduw en soms in de zon. Ja, en ik mocht hem helpen. Alle handelingen op de molen werden getraind en beproefd. Was het vorige week dat de molen om half 4 in de middag draaide, vandaag ging het een stuk sneller. We draaide al om half 2. Een nieuw record vanaf 10 uur.

In de ochtend viel het nog wel mee, 27 graden in de schaduw met een licht briesje. Eigenlijk was dit het beste moment. De windrichting werd op de koninklijke manier bepaald (lesboek Vrijwillig Molenaar) en het zware werk begon. Zie de foto, Hans laat zich niet kennen en weet nu waarom er goed gesmeerd moet worden - er was goed gesmeerd, maar met dit warme weer is de reuzel erg dun.
Dat was goed te merken. Het koste wat druppels extra. Na het harde werken, lekker op de stelling in de schaduw met een bakje koffie. Wat wil de molenaar nog meer? Een koekje!! Die ontbrak vandaag - volgende keer beter.
Daarna het opzeilen met alle touwtrucjes die als een goochelaar creatief in elkaar geknutseld moesten worden. Erg verwarrend al die touwtjes.

En ja, het wiekenkruis stond op het Zuid-zuid-oost, pal in de zon. Door de hoge boom vlakbij viel de wind wat tegen en ook deze koelde ons niet. Maar nadat de 4 zeilen er op lagen trok de wind wat aan. Een leuk tempootje werd er gedraaid en konden we genieten van ons (Hans zijn) harde werken.
Ondertussen was het half twee geworden en werden de boterhammen opgezocht. Natuurlijk in de schaduw. Er werd een grote doos met geleerdheid naar de stelling gebracht. Hans had afgelopen week zijn lesboeken binnen gekregen en deze moesten uit de doos komen. De eerste opdrachten hebben we besproken en Hans kan aan het (leer)werk.
Toen de eerste les in de kap. We hebben de rem van de molen besproken, de vang. Het belangrijkste onderdeel van de molen die uit verschillende onderdelen bestaat. De namen van de onderdelen worden genoemd en de functie wordt uitgelegd. Ja, zo'n leerling houdt je bezig.
 
En toen was het al weer tijd om de molen af te zeilen. Ondertussen was ik toch wel nieuwsgierig geworden hoe warm (heet) het het op de stelling was. Gelukkig was er nog iets speling, het was 49,9 graden, vol in de zon. Het afzeilen geoefend en we konden naar de kap. Alle veiligheden besproken en de stellingdeuren konden gesloten worden. Het was weer een mooie (maar zeer warme) dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten