zaterdag 8 september 2012

Nationaal Monumentendag

Gisteren waren we bij de Daams' Molen in Vaassen. Dat is de molen die 4,90 meter omhoog is gebracht. De officiële handelingen zijn onder de tonen van de Fanfare Vaassen verricht en we konden het wonder aanschouwen. Ik moet zeggen, een prachtig stukje werk is er geleverd. De molen kan weer draaien en het graan werd gemalen.


Vandaag was het weer andere koek. Met weinig wind, 4 volle zeilen op het zuiden, kon er maar matig door de Houdt Braef Stant gedraaid worden. Een mooi moment om een foto rapportage te maken - de laatste was alweer van maart.
De eendjes werkte mee, ze staken de koppen bij elkaar, en ik heb een rondje om de molen gemaakt. De totale rapportage is te zien in het foto-overzicht en in de dia-presentatie. Zie mijn fotogalerij bij Links (rechterzijde).

En toen gebeurde het ... Om half twee viel de wind weg, begon langzaam te ruimen (met de klok mee) en opeens stond hij om 2 uur op het noord-west. Dat betekende dat de molenaar aan het werk moest - smeren en kruien.
Met het zweet op de rug kon de molen blijven draaien en zagen we dat de over-buurman in Olst de handdoek in de wind gooide.
Daar werd vroegtijdig afgezeild.
Ik heb de dag nog volgemaakt tot half vijf en het leverde vandaag precies 750 omwentelingen op. De teller is genadeloos. Ja, het was een rustig dagje ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten