zaterdag 22 september 2012

Eindelijk is er weer wind.

In de afgelopen maanden is er weinig beweging geweest. Ja, we waren er wel, maar de molen maakte weinig omwentelingen. Typisch een situatie voor de zomerperiode. Doordat we heel vaak omgeven waren van een hoge druk gebied of we zaten er langere tijd in, bleef de wind achterwege. Het betekend wel dat we niet z'n slechte zomer hebben gehad al dat menigeen ons zou willen geloven.
Maar vandaag was het anders. We zaten aan de rand van een storing die ons wind bracht. In het Noorden van het land kwamen nog wat regenbuien over en bij ons was er af en toe een donkere wolk zichtbaar, maar zonder spatje. Met 4 volle zeilen hadden we af en toe lekker de gang er in. Maar de 80 enden hebben we niet gehaald. Met Hans heb ik de theorie uit de boeken en praktijk op de molen samen gebracht en de voortgang van zijn studie besproken. Er komt nog heel wat kijken bij een opleiding tot Vrijwillig Molenaar.
Even uitleggen hoe we de snelheid per minuut meten. Hans heeft zich hier vandaag in bekwaamd. In de 15 seconden tel je het aantal enden (wiek) die voorbij komt. Stel je telt 15 enden in 15 seconden. Dat betekend dat je 60 enden per minuut draait. Een leuk snelheid, maar bij 80 enden kunnen we de maximale kracht gebruiken om goed te kunnen malen. Gisteren was er een vlagerige wind die soms bij tot stilstand zorgde of dat we ruim 70 enden konden draaien. Uiteindelijk was het resultaat dat we ruim 3000 omwentelingen hebben gemaakt, en dat is heel wat meer dan in de afgelopen maanden. Zo zie je maar dat elk type weer zijn  voordelen heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten