vrijdag 5 oktober 2012

Stormachtig ?? Lekker windje.


Alles heeft zijn voor- en nadelen. Een prachtige zomer levert weinig wind. De hoge drukgebieden vliegen om ons heen. En daardoor weinig luchtverplaatsing. En laten we die nou net nodig hebben om een molen te laten draaien. Vandaag stond er zeer veel wind. Windkracht 4 tot 6 hebben we vandaag voorbij voelen komen. Omstreeks het middag uur was de wind het sterkst en dat kon je goed merken op de stelling. Regelmatig dat ik even mij moest vasthouden aan de stelling om niet omgeblazen te worden. Maar kan je dan nog draaien. Ja, dat is wel gebleken. Natuurlijk heb ik gedraaid zonder zeilen en stond het wiekenkruis iets onder de wind. Daardoor blies de wind niet haaks op het wiekenkruis en werd de windkracht hierdoor een stuk minder sterk.
 

Toch heb ik regelmatig 80 enden kunnen tellen, een prachtige snelheid voor een korenmolen. Een heel kort moment heb ik éénmaal zelfs 96 enden kunnen tellen. Maar met deze wind heeft de molen zich prima gehouden. Regelmatig heb ik de lagers van de as gecontroleerd en deze werden met extra smering met reuzel niet warm.
Ja, afgelopen vrijdag hadden we echt een mooie dag. De dag dat er weer voldoende lage drukgebieden om ons heen liggen, met veel wind en 's middags zelf tussen de wolken door de zon. Een mooiere dag kan een molenaar zich niet wensen.
Vandaag hebben we einde van de dag een record aan omwentelingen gemaakt - het aantal maal dat een wiekenkruis helemaal rond is gedraaid - ruim 3500 omwentelingen - en dat is een prachtig gezicht, zo'n vlot draaiende molen.
Met zo'n wind kan je natuurlijk ook het koren malen. Maar dat gaat nog niet op onze molen. Zoals je eerder heb kunnen lezen hebben we een nieuw koppel stenen, maar deze moet nog goed afgesteld worden. Daar zal de molenmaker nog voor terug komen.
Zo lang de molen bewoond zal zijn, zal er op zeer beperkte mate gemalen gaan worden. Het malen brengt toch de nodige overlast aan geluid en stof met zich mee. Maar alleen al het feit dat we met onze molen kunnen malen is een fantastische gedachte. In de toekomst zullen we zien wat er met de molen allemaal mogelijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten