zaterdag 19 mei 2012

Krui-knecht en moppen

De zon aan de hemel en de wind uit het ZZO. Het was een mooi begin van de dag. Al snel trokken donkere wolken over en het dreigde zelfs met regen en onweersbuien. Gelukkig waren deze binnen een uur weer weggetrokken. Ik heb een gereviseerd hulpje op de stelling van de molen gebracht, een elektromotor. Deze motor was er al voor de restauratie maar hadden we (nog) niet terug geplaatst. Wanneer je net als ik alleen op een molen ben en zoals vandaag de molen 180 graden moet kruien is dat een heel eind - half om. Dat kost veel spierkracht en zweetdruppels. De elektromotor drijft een rol aan waarover het krui-touw strak getrokken wordt. Dit geheel zorgt er voor dat de spierkracht uit de motor komt en de staart van de molen wordt omgezet. Op de molens in onze regio zie je dit motortje wel vaker, daarom is het voor mij een handig, maar vooral origineel onderdeel wat ook op deze molen hoort. Ik heb vandaag de molen dus omgezet met hulp van mijn krui-knecht; de elektromotor.
De molen opgezeild en voor de feestelijkheden van het geslaagd zijn heb ik de vlaggen er ook maar even bij gehangen. Zo ziet het er toch weer leuk uit. 
Vandaag stond ook een ander klusje op het programma; de stelling moest met anti-alg behandeld worden. Een emmer water met anti-alg en een mop om de stellingplanken in te zepen. Na twee uurtjes had ik het rondje om de molen klaar en was een welverdiende rust in het zonnetje op zijn plaats. Ik heb toch nog even een fotoserie gemaakt die hier ook zichtbaar is. Foto's van deze dag
Enfin, weer een nuttig dagje op de molen. De molen blijft deze week in de vreugd staan omdat ik deze week geslaagd ben voor mijn Vrijwillig Molenaars examen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten