vrijdag 1 juni 2012

Beste lezer,
In de aankomende 4 weken ben ik met vakantie en dat is aan de molen te zien. De taal van de wieken is eenvoudig maar laat weten hoe of wat de toestand van de molen is. Op dit moment staat de molen in de lange rust. Het wiekenkruis staat dus anders dan normaal, want dan staat hij in de korte rust.
Vrijwillige molenaars willen ook de taal van de wieken gebruiken om de bevolking om de molen heen te laten weten wat er gebeurt.
In de korte rust staat hij vrijwel wekelijks en is dus een normale stand; het wiekenkruis staat er als een groot plusteken bij. De roede lopen van boven naar beneden en van links naar rechts. Dus rechtop.
De lange rust werd vroeger voornamelijk in de polder gebruikt bij de poldermolenaars. Dit waren molenaars die het water uit de polder moesten draaien. Dat gebeurde met een scheprad of een vijzel. In de herfst, winter en de lente moest er gedraaid worden om het water in de polder op peil te houden. Dat was natuurlijk in de zomer niet nodig. De vrijwillige molenaars houden de poldermolens draaiende en deze molens kunnen hun werk nog steeds goed doen. Ze kunnen zelfs bijgezet worden als een poldergemaal het niet aan kan of defect zou raken.
In de zomerperiode werden deze molens in de lange rust gezet. Het wiekenkruis kwam als een groot maal-teken ( x ) te staan. Van linksonder naar rechtsboven en van linksboven naar rechtsonder. Omdat de molenaar het wiekenkruis zo neerzette kon hij voorkomen dat het wiekenkruis, dat vroeger van hout was, zou krom trekken. Tegenwoordig is het niet meer nodig omdat de huidige roede van staal zijn.
Ik heb de molen zo neergezet om te laten zien dat ik een langere tijd met vakantie ben. Wanneer ik weer terug ben, zal het wiekenkruis weer normaal staan.
Voor diegene die net als ik met vakantie gaat, een hele fijne vakantie toegewenst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten