vrijdag 20 december 2013

Uitzonderlijk mooie vrijdag

Vandaag, op mijn vrije dag, een dagje naar de Houdt Braef Stant. Een lekker windje en zonnig. Het lijkt een mooie dag te worden. Vandaag even onthaasten op de molen. Door drukke werkzaamheden kan Hans er vandaag niet zijn. Voor mij dus echt even rust, zo’n 10 meter boven het aardse geweld. Een machtig mooi uitzicht en omdat de bomen al een poosje hun bladerendek kwijt zijn, is het uitzicht ruim te noemen.
Helder weer en een uitzonderlijke temperatuur, bijna 9 graden en dat eind december. Vandaag een goede fotocamera meegenomen en dus een mooi moment om een nieuwe reeks foto’s te maken. Historische foto’s, want geschiedenis maken we elke dag.
Eerst maar eens de Ster uit het bovenste wiek gehaald, want met een Ster in het wiekenkruis zal het draaien snel klaar zijn. Deze voorlopig even weggelegd op de stelling. Ja, ik zal zelf, helemaal alleen, de kap van Noord-West naar Zuid-West moeten kruien. Gelukkig goed gesmeerd met paardenvet dus het kruien viel erg mee. Alle beveiligingen nagelopen, weggenomen en neergezet zodat het weer optimaal “veilig” is op de Houdt Braef Stant.
Een lekker windje, maar laten we toch beginnen met 4 volle zeilen. Eens kijken hoe dat gaat. Volgens de voorspellingen kan de wind nog naar kracht 5 komen. Eerst maar eens zien. Het minderen van zeil, zwichten, kan in de loop van de dag altijd nog – als dat nodig mocht zijn. We zijn direct lekker onderweg met 60 tot 80 enden per minuut. Een mooie snelheid en het ziet er goed uit. Tussentijds de smering van de as in de gaten gehouden, hij loopt lekker.
Af en toe een uitschieter naar windkracht 6, een 10 seconden een versnelling, maar daarna weer naar een normale snelheid. Het gaande werk loopt mooi en af en toe hoor je de bonkelaar in het bovenwiel.
Het licht is vandaag prachtig. Ik heb een mooie serie van de molen gemaakt, interieur en buiten de molen. Je kunt de foto’s in de galerij terugvinden. Zo heb je toch een kijkje in deze molen, al is hij niet voor het publiek opengesteld.
Ik ben tijdig gestopt om de Ster weer terug te plaatsen, en vandaag met het zicht op het dorp Welsum en de dijk. Mooi voor de aankomende kerstdagen. Dit jaar zal de molen niet meer draaien.

Om meer foto's te bekijken van de molen; Foto's 20 dec 2013

Ik wens iedereen een fijn, mooi en vooral gezond 2014.

Casper van Beek, Vrijwillig Molenaar
Lid Gilde Vrijwillige Molenaars
-          Korenmolen Houdt Braef Stant in Welsum
-          Korenmolen Daams’ Molen in VaassenGeen opmerkingen:

Een reactie posten