zaterdag 4 januari 2014

Jaarverslag 2013

Het jaar begon met veel nattigheid en daarna sneeuw. Hoog water aan de dijk. Het werd een rustig jaar waar niet zoveel van te melden was, dacht ik. Hieronder volgen enkele bijzonderheden van het rustige jaar. Behalve rustig voor de Koninklijke familie.

Ik heb samen met Hans van Elten 18 x gedraaid, met daarmee 30.955 omwentelingen weten te halen.
De dagen op de molen stonden meestal in het teken van theorie en praktijklessen voor Hans. En dat kost tijd, dus ook omwentelingen.

In maart hebben we feest gevierd met alle molenaars in Nederland. De Vereniging De  Hollandsche Molen bestond 90 jaar. Ter ere van dit jubileum is een postzegelserie uitgekomen. Deze zijn nog te bestellen bij de Hollandsche Molen.
 
Dit jaar heb ik de varkensreuzel op een andere manier verwerkt, met een gehaktmolen. Nu zijn we drie kwart jaar verder en het bevalt mij goed hoe deze reuzel zich heeft gehouden. Puur zonder dat de structuur is aangetast.

Eind maart zijn we met de molenaars uit Overijssel op excursie geweest. Een leuke en altijd weer een leerzame dag.Op 30 april was het natuurlijk Kroningsdag en werd de vlag voor Koning Willem Alexander en Koningin Maxima in de top gehesen.
Op deze dag ook mijn initialen in de molen achtergelaten, naast anderen uit 1860 (honderd jaar voor mijn geboortejaar),1913 en nu honderd jaar later, 2013.

Op 11 mei volgde Nationale Molendag. Een zonnige dag waar de molens in Nederland de deuren voor het bezoek ruim hebben open staan. Helaas is onze molen niet te bezichtigen, maar dat is bekend.

De maand juni volgde met een vakantieperiode. Een rustige periode op de molen.

Op maandag 12 augustus overlijdt Prins Friso. Hij was de beschermheer van de Vereniging De Hollandsche Molen. De meeste molens in Nederland staan gedurende de week in de rouw. Zo ook onze molen.

In het najaar heb ik de zeilen opnieuw afgesteld, zodat ze nu zonder plooien mooi op de wieken liggen. Dat ziet er veel beter uit.

De Welsumse Karmis was weer gezellig en met mooie wagens.

De rest van het jaar verliep zonder noemswaardige bijzonderheid en zijn we alweer het jaar rond.

In de adventperiode staat natuurlijk de Ster weer in het wiek. Eerst op het NO en vlak voor de kerstdagen op het Zw.

Toch is het dit jaar niet tegengevallen. Geen gekke dingen meegemaakt. Alles is heel gebleven en de molen is in een redelijke conditie. Hopelijk is er aankomend jaar tijd en financiële ruimte voor het nodige schilderwerk. Ook moet een controle van de vang gedaan worden. Het buikstuk is aardig versleten en het lijkt of het kopstuk eerder het bovenwiel raakt..
De Molen Houdt Braef Stant.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten