zaterdag 12 oktober 2013

Zeilklusje afmaken

Goed gepland, wind stil en wat mistig. De zon zal nog doorkomen, maar daar is nu even geen oog voor. Konden we 14 dagen geleden onze klus niet afmaken, vandaag staan de zeilen van de buitenroede op het programma.
De zeilen aan deze roe zijn links en rechts bovenin opgehangen aan touwen, en deze zijn slecht af te stellen. Daarom het nodige ijzerwerk ingekocht om linksboven het zeil aan een ketting op te hangen waardoor afstellen heel gemakkelijk is te doen.
Het linkerbovenhoektouw zit al twee jaar geknoopt en het valt niet mee om deze met één hand los te peuteren. Met de andere hand kon ik er niet bij komen omdat ik vanuit het stormluik moest werken, De veiligste plek om bij het touw te kunnen komen.
Natuurlijk had ik ook het veiligheidsharnas aan en was er een veiligheidslijn aan een vast punt bevestigd. Op veiligheid moet je niet bezuinigen.

Net als vorige week maak ik gebruik van een hulp touw, met dit touw brengt Hans, de tweede man, ontspanning op het linkerbovenhoektouw. Losgepeuterd touw en dan de ketting door het oog gehaald. Nu nog met één hand het touw, de harpsluiting met los boutje, de ketting en dan het geheel in elkaar zetten en dichtdraaien. Natuurlijk niet loslaten, je vindt niets meer terug als het valt vanaf pakweg 25 meter hoogte.

Met geduld en wat geluk zit de ketting vast en kan het afstellen van het zeil beginnen. Een beetje naar boven, nog wat meer naar boven optrekken en nog een schakeltje hoger. Het zeil hangt er keurig bij, vrijwel alle plooien zijn er uit.
Na de lunch is de tweede buitenroe aan de beurt. Zelfde klusje, zelfde uitvoering. We zullen volgende week eens kijken hoe de 4 zeilen er keurig bij hangen. Klusje geklaard!

Gelukkig geen hoogtevrees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten