zaterdag 11 mei 2013

Nationale Molendag

Op heel veel molens zijn men al dagen bezig met de voorbereidingen voor de Nationale Molendag. Helaas is dat in onze molen anders. Zolang onze molen niet bezocht kan worden door bezoekers, het is immers een molen waarvan de vertrekken bewoond zijn, zal onze molen niet actief aan de binnen- en buitenzijde van de molen kunnen meedoen. Graag zou ik willen vertellen hoe mooi en origineel onze molen in Welsum is. Ik wil de bezoekers wijzen op de originaliteit van onze molen omdat er in de afgelopen 42 jaar geen molenaar(s) aanwezig is geweest. Graag zou ik de stenen willen laten draaien omdat er dan graan gemalen wordt en wil ik je graag laten zien waarom de windmolen zo'n machtig mooi werktuig is.
Al dit moois en al deze informatie moet ik achterwege houden omdat ik het je niet kan laten zien. Wat ik wel kan doen is vaak en regelmatig foto's van onze mooie omgeving, van onze molen en over onze activiteiten vertellen.
Ik zit er over te denken om een serie te maken, met heel veel details, over de binnen- en buitenzijde van onze molen. Waarom zijn dingen zoals ze zijn en waarom is dat zo op onze molen? Is er iets te vertellen over de vele "littekens" die zichtbaar zijn hoe het vroeger op deze molen was? Je begrijpt dat dit heel veel tijd en energie van mij gaat vergen om dit moois allemaal te laten zien.
Maar misschien kan ik al met een klein voorproefje beginnen. Een test met een nieuw nieuwerwets speledingetje kan misschien al een klein beetje de sluier oplichten.

Na een natte start van de dag zag ik in de verte de opklaring vooraf gaand met een complete windstilte op mij afkomen.
De kap een beetje ruimend (met de klok mee) gekruid om de aankomende windrichting recht op de kop te hebben. Nu is het wachten op de wind. Natte planken op de stelling, felle opklaringen en prachtige vergezichten. Wat wil een molenaar nog meer? Juist ja, een beetje wind. En die kwam er, na een poosje.Geen opmerkingen:

Een reactie posten