maandag 16 april 2012

Bijna geslaagd - 14 mei 2012

Beste mensen,

Ik ben volop in voorbereiding voor mijn landelijke examen Vrijwillig Molenaar. In de afgelopen 2,5 jaar heb ik mijn praktische ervaringen opgedaan in Postenenk, de Wilpermolen. Na een jaar ben ik wat meer op andere molens en dus bij andere molenaars gaan kijken. Zo ben ik voor kortere of langere tijd op verschillende molens geweest, gewerkt, geproefd en ervaring opgedaan. 
In het voorjaar van 2009 was ik in Zuid-Holland om hier de karakteristieke poldermolens en natuurlijk de molens van Kinderdijk te zien. Ook de hoogste molens in Schiedam zijn niet vergeten, zelfs een rondleiding gehad in twee nog malende moutmolens of brandersmolens.
Augustus 2009, de Torenmolen in Zeddam, de oudste in zijn soort.
Ik heb een aantal zaterdagen meegedraaid op de Korenmolen de Kroon in Arnhem, een dag meegedraaid op de oudste Standaard molen van Nederland, de Doesburgermolen in Ede.

De Gekroonde Poelenburg
Daarna volgde in de voorjaarsvakantie 2010 de Zaanstreek. Dit was onze eerste industrieterrein van Nederland. In 1729 draaide 630 molens gelijktijdig. Ik heb een dag meegedraaid op de Paltrok De Gekroonde Poelenburg (een zaagmolen) en een dag op De Schoolmeester, de enig overgebleven windgedreven papiermolen op de gehele wereld. In dit zelfde voorjaar ben ik ook een middag geweest op de enige pelmolen in deze streek, Het Prinsenhof – Van Gerst tot Gort. De Krijtmolen De Kat gezien en diverse poldermolens bekeken.
Een dag meedraaien op de Oliemolen De Passiebloem in Zwolle en een aantal zaterdagen op de Mölle van Bats in Veessen. Als je het zo achter elkaar zet zijn het er ondertussen toch heel wat molens die bezocht, gewerkt en beproefd zijn.
Door de gehele periode heen worden een aantal tests door instructeurs afgenomen om te zien of je “op niveau” bent voor het vervolg. Ja, ja, vrijwillig molenaar wordt je niet zo maar.
Toelatingsexamen op de Fortuin, Hattem
En gefeliciteerd, hé !!

Op 3 december 2011 heb ik mijn provinciaal examen kunnen halen en nu moet ik op 14 mei voor het landelijke examen naar … de Mölle van Bats in Veessen – en daar was ik vorig jaar ook al geweest. Samen met andere kandidaten loop ik in de aankomende weken deze korenmolen in Veessen goed door en oefen ik de vaardigheden.
Doordeweeks volg ik nog een theorieavond in Warnsveld, Korenmolen Nooitgedacht en worden de theorieavonden in Arnhem en Zwolle ook nog bezocht.
Mölle van Bats in Veessen
Maar … het betekend voor de aankomende weken dat onze molen weinig zal draaien. Ik zal er niet vaak zijn.. Op 15 mei a.s. zal de molen in de vreugd staan en de vlag zal uithangen. Dan ben ik geslaagd voor mijn landelijk examen Vrijwillig Molenaar.

Met het gevaar dat ik iemand ga vergeten wil ik toch de volgende mensen bedanken voor hun wijze lessen, hun hulp en bereidvaardigheid. Voor hun enthousiasme en vaardigheden die zij allen mij hebben bijgebracht. Mede door hun inzet van al die mensen heb ik straks mijn diploma Vrijwillig Molenaar kunnen behalen. En als dat niet zo is? Dan doe ik het examen over een half jaar opnieuw.

Jos Kablau en Andries Higgler, Korenmolen Wilpermolen, Postenenk
Ada Meurs, Mark den Boer, Rob van der Leeuw, Oliemolen De Passiebloem, Zwolle
Henk Lollinga en Theo Friesema, De Fortuin, Hattem
Jan Visser, De Walvisch, Schiedam
Wim Baggerman, De Grafelijke Torenmolen, Zeddam
Erica Peters en Jaap de Haan Korenmolen De Kroon, Arnhem
Jan Smit, De Doesburgermolen, Ede
Martin Schaap, Paltrok de Gekroonde Poelenburg, Zaandam
Adrie Butterman, Papiermolen De Schoolmeester, Westzaan
Bart Nieuwenhuijs, Het Prinsenhof, Westzaan
Piet Kempenaar, Krijtmolen De Kat, Zaandam
Gerrit Kouwenhoven, de Mölle van Bats

In het bijzonder wil Ada Meurs, Henk Lollinga en Dirk Jan Abelskamp bedanken voor hun onuitputtelijke enthousiasme en geduld. Mede door hun noeste (hobby) arbeid ben ik geslaagd.

Uit het nieuws van de Molen Nooitgedacht in Warnsveld

Zaterdag 19 november 2011 webklep
Wat doe je nou op de molen als er geen spat wind staat. Dan stuur je de leerlingmolenaars het gevlucht in. Twee van de vier enden (wieken) op de Nooit Gedacht zijn uitgerust met het Ten Have remklepsysteem. Ontwikkeld in de vorige eeuw door de Vordense molenmaker Ten Have. In 1957 is dit systeem op het gevlucht aangebracht ter vervanging van de zelfzwichting, dat toen nog op de buitenroe aanwezig was.
De Ten Have remklep bestaat uit een groot houten bord dat in lengterichting van het end draaibaar zijn. Vanaf de staart van de molen zijn deze kleppen open en dicht te maken via een ketting en de zwichtas, die dwars door het hart van de molenas loopt. Langs de roe (de hoofdbalk van de twee tegenover elkaar liggende enden) loopt een stangenconstructie met verschillende hefbomen om deze kleppen open en dicht te kunnen trekken. Daarbij zijn de draaipunten voorzien van Staufer vetpotjes. Jaarlijks worden deze smeerpunten gecontroleerd, bijgevuld en aangedraaid. Afgelopen zaterdag 19 november was het prachtig weer om de spullen weer ens onder handen te nemen. Twee leerling-molenaars Casper van Beek en Gerrit van de Pol waren de klos. En daar heb je nou ook leerlingen voor.
Dirk-Jan, Graag gedaan hoor!  -   Casper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten