zondag 18 maart 2012

Jaarverslag 2011 Korenmolen Houdt Braef Stant in Welsum.

Het jaarverslag is opgemaakt door Casper van Beek, aankomend molenaar, Ugchelen, 14 maart 2012

Op 15 feb 2011 kwam aankomend molenaar Casper van Beek de molenwerf oplopen van de Molen Houdt Braef Stant in Welsum. Vanaf die dag was hij opgezette tijden te vinden bij de molen die volop in de restauratie stond. Hij werd betrokken bij de bouwvergaderingen en het wel en wee van de molen en de familie Duitemeyer. De familie bestond uit Mw. Willeke Duitemeyer – Scheele en haar man Gerard Duitemeyer. De verbouwing en restauratie besloeg niet alleen de molen maar ook het woonhuis, met een nieuwe aanbouw achter de machinekamer (nu keuken). In de nieuwe aanbouw was een zitkamer / slaapkamer met douche en toilet gesitueerd.
De kap van de molen stond op deze datum naast de molen en men was vrijwel klaar met de restauratie.
Op 6 april 2011 zijn de roedes gebracht op een dieplader. Ook werd er op deze dag weer gewerkt aan de kap. Met een verreiker werden de heklatten en het gerestaureerde spoorwiel weer op de stelling geplaatst. Alles in losse onderdelen. Omstreeks 23 april werd er een nieuwe pleisterlaag op de steenzolder aangebracht.
Onder veel belangstelling werd op de zonnige dag 12 mei 2011 de kap op de molen teruggeplaatst, werden de nieuwe roeden gestoken en werd de staart aan de kap gehangen. Het ophekken werd op 17 mei gedaan.
Op 4 juli is er ingeschreven op het verkrijgen van de Molenprijs 2011. De molen toegankelijk maken voor publiek middels een buitentrap was het doel.
De oude kachels waren aangesloten op een schoorsteen die door de molen naar de kapzolder liep. In de kapzolder zie je de roetaanslag en is de vonkenvanger bewaard gebleven.
De doorsteek door de kapzolder is nog goed te zien. Omstreeks 26 juli is de pijp vanaf het gemetselde gedeelte door de molen en de kapzolder verwijderd. De gemetselde schoorsteen bleef nog even staan. Op 11 augustus werden door Molenbouwer Vaags de molenstenen gebracht. Met een verreiker zijn deze de molen in getild. Het laatste stukje werd door de stellingdeur gerold.
Omstreeks 20 augustus is er gehoord dat we als molen zijn genomineerd voor de Molenprijs 2011. We kregen dat officieel in Amsterdam bij de Hollandsche Molen te horen. De strijd zal gaan losbarsten vanaf 1 september.
Op 23 augustus zijn de molenstenen op hun plek gebracht en werd de steenspil geplaatst, afgesteld om in en uit het werk te kunnen stellen.
Vanaf 1 september is er door Willeke Duitemeyer, Casper van Beek, Marije Smit en Hilda hard gewerkt om zoveel mogelijk stemmen te krijgen. Er kon gestemd worden via Internet op de site van de Hollandsche Molen. Om het dorp en op de molen waren de teksten `Stem op deze Molen` goed leesbaar.
Op 7 sept werd de molen door Molenbouwer Vaags opgeleverd. De personen die daar bij waren zijn terug te lezen in het logboek van de molen. Vanaf dat moment is het logboek actief gebruikt.
Op 23 sept is er een presentatie op de openbare lagere school Dijkzicht, groep 6, 7 en 8 gegeven over de Molen Houdt Braef Stant door Willeke en Casper. Deze drie groepen zaten samen in 1 klas bij elkaar.
Een kleurwedstrijd als afsluiting van de presentatie. De uitslag zal een week later tijdens de uitreiking van de Molenprijs bekend gemaakt gaan worden.
Op 29 sept is het verlossende antwoord om 12;00 uur gegeven. Helaas werden we gebeld dat we de Molenprijs niet hadden gewonnen. De Molenprijs 2011 is naar de molen de Admiraal in Amsterdam gegaan.
Sil Groenveld heeft de kleurwedstrijd gewonnen en heeft een aantal uren op verschillende dagen in het najaar op de molen met Casper mogen helpen. Zij was na 48 jaar de eerste bezoeker, samen met de molenaar, aanwezig.
Op 28 oktober heeft de molen zijn windvaan teruggekregen. Deze is door Mw. Willeke Duitemeyer zelf geplaatst. Tevens werd op deze dag de nieuwe vlaggenmast geplaatst. De vlag kon weer in top.
Op 3 dec heeft Casper zijn toelatingsexamen op de Molen de Fortuin in Harttem gedaan. Dat ging hem goed af, hij is geslaagd. Volgend jaar, omstreeks mei, zal het landelijke examen door de Hollandsche Molen worden afgenomen.
Vanaf de eerst advent, 4 dec, is de ster in de molen gegaan. Een nieuwe traditie is gestart. De ster is nieuw gebouwd en met letverlichting en een tijdschakelaar is deze in de avonduren goed te zien in de verre omtrek.
Aantal geschatte omwentelingen 2011:
Door restauratiewerkzaamheden, en na het plaatsen van een teller op de as, een aantal omwentelingen proefdraaien was de eindstand 42 omwentelingen in 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten