vrijdag 12 augustus 2011

11 aug 2011 Een nieuw koppel stenen en de voortgang van de restauratie

Molen Houdt Braef Stant heeft een koppel nieuwe maalstenen gekregen. Vanochtend werd de oude, totaal versleten en gebarsten loper uit de molen getakeld. De ligger blijft in de molen als demonstratiemateriaal voor het billen.
In alle vroegte kwam Molenbouwer Vaags met de stenen bij de molen. Na het opstellen van de verreiker werd behoedzaam de oude loper via de molendeur op de stelling gebracht. De verreiker heeft hem daar opgepikt en hem op een voorlopige plaats neergelegd. Deze loper zal terzijner tijd bij de molen worden opgesteld of in de bestrating worden opgenomen. Een definitieve plaats moet nog worden gezocht. Daarna werd de nieuwe loper van pakweg 1400 Kg naar 10,5 meter gehezen en werd deze met de nodige voorzichtigheid door de stellingdeur naar binnen gerold. Daarna volgde de gerestaureerde steenkraan en nog wat losse onderdelen.
Toen mocht de nieuwe ligger naar boven en ook deze werd door de stellingdeur de molen ingebracht. Een reportage van deze klus is te zien in de fotogalerij. https://picasaweb.google.com/111366669890191547781/12Augustus2011NieuweStenen

De Molenbouwers werken hard door. Ik zal proberen in de aankomende weken te laten zien hoe het gaat. Nu is het spoorwiel opgebouwd rondom de Koningsspil. De kammen en dammen moeten nog geplaatst worden.Ik heb ook de nieuwe donker bruine zeilen in de molen zien liggen. Het is net een Sinterklaasfeest, er zijn zoveel mooie cadeautjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten