zondag 15 mei 2011

12 mei 2011, de kap geplaatst, staart gehangen en de roe zijn gestoken

Vandaag was het zo ver. De romp van Houdt Braef Stant zal weer op een molen gaan lijken. Al enkele dagen was Molenbouwer Vaags al in de weer geweest voor de voorbereidingen. Vandaag worden de kap, de staart en de roe op hun plek gebracht. Daarvoor is een grote telekraan de molenwerf op gereden en wordt een oude brandweerauto als hoogwerker gebruikt. Vanaf vanmorgen 07:00 uur was er al een hele bedrijvigheid in het prachtige dorp Welsum, zo aan de IJssel.
En dat ging niet ongezien voorbij. Vlak voor schooltijd bleven menig jonge lui staan kijken. Later pakte de meerster dat goed op en kwam de hele klas zien hoe de kap op de molen gezet werd.
Het bleef vandaag hele dag mooi weer, af en toe een lekker zonnetje en niet te veel wind. En dat was vandaag ook wel handig. De mannen werkte hard door en aan het einde van de morgen hing er al een halve staart.

De korte schoren werden na de middagpauze opgehangen en omstreeks 15:15 uur werd er begonnen met het steken van de roe. Een hele lengte die boven de askop werd gebracht om vervolgens langzaam weer te zakken, maar nu in de askop.

Daarna werd de as een kwartslag gedraaid en werd de tweede roe er in gebracht. Uiteindelijk was de gehele operatie om 17:00 uur vlekkeloos verlopen.

Een volledig fotoverslag met de mooiste foto's is via de link  https://picasaweb.google.com/111366669890191547781/
te zien.
Het was een prachtige dag. De molen Houdt Braef Stant ziet er weer goed uit.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Casper, Je hebt het blog leuk bijgewerkt zeg! Mooie foto's ook, ben benieuwd naar de rest. Bjorn heeft ook hele mooie foto's gemaakt vanochtend, morgen geef ik er een paar aan mevr. Duitemeijer. Je zal ze vast nog wel zien! Fijn dat ook de rest goed is verlopen vandaag, voor iemand met een passie voor molens vast heel mooi om mee te maken! Ik vond het ook erg leuk om eens te zien. Ik kan me nu ook aanmelden als volger zie ik! Nou, dat moet ik dan ook maar even doen ;-) Fijne avond nog en we zien elkaar vast nog wel eens in de molen. Groeten, Linda.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Casper, Ik had gisteren ook al een reactie op dit bericht geplaatst maar er waren problemen met blogger, ik was ook de laatste post op mijn blog helemaal kwijt, inclusief dus de reacties! Maar goed, fijn dat alles gisteren zo goed is verlopen. Ik vond het ook heel leuk om eens een keer te zien hoe zoiets gaat. De molen wordt echt prachtig zowel van buiten als van binnen. Mooie foto's heb je gemaakt, ik ben benieuwd naar de rest. Bjorn heeft ook wat foto's gemaakt, ik heb er vandaag een paar aan mevr. Duitemeijer gegeven, je zult ze vast nog wel zien. Een fijn weekend gewenst en we zien elkaar vast nog wel eens in de molen! Groetjes, Linda.

    BeantwoordenVerwijderen