dinsdag 22 maart 2011

22 maart 2011, Op werkbezoek bij MolenbouwerVaags

Ik had een afspraak gemaakt met Gerben Vaags dat ik er om 10:30 uur langs zou komen. Klokslag 10:30 uur was ik binnen. Voor het pand heb ik mijn motor neergezet.
Gerben had direct tijd voor mij en we gingen naar de kantine om kennis te maken, en een bakje koffie er bij. Het werden twee bakjes.

Uitaard werden allerlei zaken van de molen Houdt Braef Stant besproken. Wat er in het bestek werd beschreven. Welke uitvoeringen er door Vaags gedaan werden en in welk planningsschema het één en ander ging vallen.
Een bijzonderheid hierover, vertelde Gerben, dat achter de kruineuten, een kuip zit zonder kuipneuten, dus een neutenloze kuip. Dat komt niet vaak voor. Het betekend in iedergeval dat er goed gesmeerd moet worden, bij voorkeur met reuzel gemengt met grafiet. Anders wordt het kruien een onmogelijke opgave.

Het gerestaureerde spoorwiel was enkele dagen geleden verhuist naar Ruurlo (daar heeft Vaags zijn zagerij) om in een oven, onder hoge temperaturen, de beestjes in het hout te doden.
De roeden zijn voor proef al opgehekt en alle losse blanke onderdelen die hiervoor nodig zijn, zoals de heklatten, de kluften, de insteekborden e.d. liggen bij de schilder klaar voor een verfbeurt.
Uitgebreidt vertelde Gerben hoe de roedes voor de molen zijn gemaakt en hoe deze onderdelen, bijna 80 stuks, met welke precisie en onder controle in elkaar werden gezet. Alles wordt natuurlijk computer gestuurd uitgesneden. Hij vertelde welke normen aan een roe hangen en hoe dat in Nederland geregeld is. Ook aan de vernieuwde en strengere normen, die nog niet bij de molenbouwers gehanteerd worden, voldoet Vaags aan.
Ook een ander project voor een Duitse molen, deze kreeg nieuwe Van Busselneuzen, werd bekeken. Hier werd een zelfzwichtende klep, op centrifugaal kracht, ingebouwd. Deze Van Busselneuzen worden bij Vaags op afstand in een mal gemaakt. Later worden in Duitsland ter plaatse de Van Busselneuzen rechtstreeks op de roe gemonteerd.

Buiten in de stelling ligt de oude wipstok van de molen. Deze moet nog vernieuwd worden. Waarschijnlijk dat deze uit een oude, maar nog prima te gebruiken, schoor wordt gezaagd.

Na deze ruim 1,5 uur duurdende ronde door het bedrijf liet Gerben mij alleen om nog wat foto's te maken.

Vlak voor dat ik vertrok kwam ik met medewerker van Vaags, André Nibbelink, in gesprek. André was een bonkelaar aan het bouwen. Hij vertelde mij dat er zeer veel bijzonderheden in de molen Houdt Braef Stant te zien zijn. Deze zijn te herkennen aan de grote hoeveelheid van bouwsporen in de molen. Afgesproken is dat we binnenkort de molen in gaan om deze sporen digitaal en in geschrift vast te leggen.

Ik wil Gerben Vaags bedanken voor zijn tijd en moeite die hij in dit werkbezoek heeft gestoken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten