zaterdag 11 januari 2014

Wind in de zeilen

Elk weer is mooi weer, zeggen de molenaars. Er is altijd wat bijzonders te zien, of het komt er aan. Zo ook vandaag. Het begon met druilerig, een beetje mistig, laag hangende bewolking en dat ging langzaam over in wat motregen. Gezien de langskomende fronten was het weer zoals we het mochten verwachten. In het begin van de ochtend stond er weinig wind, die kwam in het uur daarna lekker opzetten.
Er waren wat klusjes te doen, en ik moest vanwege een nieuwjaarsreceptie tijdig stoppen met draaien. Zaken waar je in de loop van de dag rekening mee hebt te houden.
Het eerste klusje was de Ster uit het wiek halen. Adventtijd en de drie koningen liggen alweer achter ons. De Ster op de stelling weggelegd, die ruimen we later wel op.
Het tweede klusje was een kleine stormschade verhelpen. Er was onder het raam, boven de deur aan de zuidzijde, een metalen afwateringsplaat door de afgelopen stormen losgeraakt. Deze hing nog aan één ijzerdraadje. Voor een poosje geleden was ik daar ook al mee bezig geweest, maar dat was blijkbaar niet voldoende. Tijd om het probleem definitief op te lossen. De ladder uit de schuur en de stelling op getakeld. Veilig werken is een must, anders houden we weinig molenaars over. Met een stevig stuk ijzerdraad, door de rietlaag gestoken en achter een velsrand van de plaat gelegd. De plaat weer keurig op zijn plaats en aan de binnenzijde van de molen de draadeinde aan elkaar gedraaid. Dat klusje ook klaar.
Een bakje koffie en daarna opzeilen. Het waaide inmiddels al weer lekker, 3 tot 4 bft en 4 volle werden door Hans voorgelegd. De Ster hebben we uit elkaar geschroefd en weer naar het zoldertje gebracht. De wind bleef toch wat aantrekken, dus van 4 volle naar 2 volle en 2 halve gezwicht. Ondertussen zagen we het eind van het front naderen en begon de wind langzaam naar het zuid-westen te ruimen. Dat ging in een vlot tempo door en het duurde niet lang of de wind van het zuiden stond op het westen. Tussentijds een kleine hagelbui, maar het onweer bleef gelukkig uit. Leuk om de theorie uit de boeken ook eens in de praktijk te zien.
Het wiekenkruis ging natuurlijk stil staan en ik kon Hans gaan uitleggen wat te doen met een terugdraaiende molen. Het kon niet lang meer duren, je kon er op wachten. Maar het werd spannender. Het terugdraaien was snel onder controle, maar de zeilen moesten er ook af. De wind was nog matig tot af en toe sterk, dus vlot aan de slag, dan kwam dat ook wel goed. Helaas, de wind werd snel nog sterker en dat bracht ons even in de problemen. Nog één zeil te gaan en de wind stak er vanachter in. Je kon nu zeilen met de molen, leek het wel. Geen handig idee om nu dit zeil te proberen op te rollen, daar zou geen houden aan zijn. Uiteindelijk hebben we natuurlijk besloten om de kap op het westen te kruien zodat we ook dit zeil konden klampen. Hans vond het allemaal spannend en leuk. Ik had daar zelf zo mijn ideeën over. De wind was weliswaar kort, maar ons toch even de baas.

zaterdag 4 januari 2014

Jaarverslag 2013

Het jaar begon met veel nattigheid en daarna sneeuw. Hoog water aan de dijk. Het werd een rustig jaar waar niet zoveel van te melden was, dacht ik. Hieronder volgen enkele bijzonderheden van het rustige jaar. Behalve rustig voor de Koninklijke familie.

Ik heb samen met Hans van Elten 18 x gedraaid, met daarmee 30.955 omwentelingen weten te halen.
De dagen op de molen stonden meestal in het teken van theorie en praktijklessen voor Hans. En dat kost tijd, dus ook omwentelingen.

In maart hebben we feest gevierd met alle molenaars in Nederland. De Vereniging De  Hollandsche Molen bestond 90 jaar. Ter ere van dit jubileum is een postzegelserie uitgekomen. Deze zijn nog te bestellen bij de Hollandsche Molen.
 
Dit jaar heb ik de varkensreuzel op een andere manier verwerkt, met een gehaktmolen. Nu zijn we drie kwart jaar verder en het bevalt mij goed hoe deze reuzel zich heeft gehouden. Puur zonder dat de structuur is aangetast.

Eind maart zijn we met de molenaars uit Overijssel op excursie geweest. Een leuke en altijd weer een leerzame dag.



Op 30 april was het natuurlijk Kroningsdag en werd de vlag voor Koning Willem Alexander en Koningin Maxima in de top gehesen.




Op deze dag ook mijn initialen in de molen achtergelaten, naast anderen uit 1860 (honderd jaar voor mijn geboortejaar),1913 en nu honderd jaar later, 2013.

Op 11 mei volgde Nationale Molendag. Een zonnige dag waar de molens in Nederland de deuren voor het bezoek ruim hebben open staan. Helaas is onze molen niet te bezichtigen, maar dat is bekend.

De maand juni volgde met een vakantieperiode. Een rustige periode op de molen.

Op maandag 12 augustus overlijdt Prins Friso. Hij was de beschermheer van de Vereniging De Hollandsche Molen. De meeste molens in Nederland staan gedurende de week in de rouw. Zo ook onze molen.

In het najaar heb ik de zeilen opnieuw afgesteld, zodat ze nu zonder plooien mooi op de wieken liggen. Dat ziet er veel beter uit.

De Welsumse Karmis was weer gezellig en met mooie wagens.

De rest van het jaar verliep zonder noemswaardige bijzonderheid en zijn we alweer het jaar rond.

In de adventperiode staat natuurlijk de Ster weer in het wiek. Eerst op het NO en vlak voor de kerstdagen op het Zw.

Toch is het dit jaar niet tegengevallen. Geen gekke dingen meegemaakt. Alles is heel gebleven en de molen is in een redelijke conditie. Hopelijk is er aankomend jaar tijd en financiële ruimte voor het nodige schilderwerk. Ook moet een controle van de vang gedaan worden. Het buikstuk is aardig versleten en het lijkt of het kopstuk eerder het bovenwiel raakt..
De Molen Houdt Braef Stant.