zondag 27 januari 2013

Jaarverslag 2012


Dit jaar zal het gaan gebeuren. Het examen voor Vrijwillig molenaar. Maar voordat het zover was heb ik de molen voor Gerard Duitemeijer in de rouw moeten zetten. Gerard is op 22 februari 2012 in het verpleeghuis in Heerde overleden. Hij is op 1 maart in Diepenveen begraven.

De korenmolen Houdt Braef Stand heeft dit jaar 26 keer gedraaid met een totaal van 35.273 omwentelingen. 
In deze dagen waren er een aantal met weinig omwentelingen ivm zeer weinig wind, door werkzaamheden en andere bezigheden (waaronder mijn examenperiode).
In januari is de molen op verschillende plaatsen opgeruimd. Zo zijn er oude materialen van de kapzolder afgehaald en opgeslagen op de stellingzolder. Er is deze maand ook een rookmelder in de kap gemonteerd. Begin februari is de schoorsteen vanaf de stellingzolder weggehaald en is het puin in maart uit de molen afgevoerd. In maart zijn er nieuwe 3 brandblussers in de molen geplaatst, één in de kap en twee op de stellingzolder.
Ook in maart is Sil Groenveld nog een keer langs gekomen ivm haar spreekbeurt over de molen in haar klas, groep 8, op de basisschool in Welsum. In april komt ze met haar zusje Sardee nog een keertje langs om ons te bedanken. Sil heeft een 9,5 voor haar spreekbeurt gehaald.
In april en mei heb ik mij op de Mölle van Bats in Veessen bij Gerrit Kouwehoven op het landelijke examen voor Vrijwillig Molenaar voorbereidt.

Op de 40ste Nationale Molendag, 12 mei, de molen gedraaid en kwam Hans van Elten aangelopen. Hij wilde meer van de molen weten en we raakte aan de praat. Na de koffie binnen en kennis gemaakt te hebben met Willeke Duitemeijer is Hans daarna vaak op de molen geweest.
De maandag daarna, 14 mei, heb ik mijn examen en ben ik geslaagd hiervoor, Vrijwillig Molenaar van het Gilde voor Vrijwillige Molenaars. Het examen was op de Mölle van Bats in Veesen. Het examen werd afgenomen door 3 examinatoren van de Hollandsche molen.
Hans van Elten gaat vanaf juli starten met de opleiding Vrijwillig molenaar en is regelmatig te zien voor de praktijk- en theorielessen.
Vanaf augustus ben ik gaan smeren met reuzel gemengd met grafiet. Hierdoor ging het kruien van de kap een stuk lichter. In deze maand heb ik ook de gebroken halssteen gevonden die waarschijnlijk in de molen heeft gelegen toen er nog met een houten as werd gedraaid.
In december stond het wiekenkruis naar het zuiden en is de ster weer in het wiek gezet.


zaterdag 26 januari 2013

De laatste sneeuw wegmalen

In de afgelopen weken heeft de molen met de kop in het oosten gestaan. Met gevolg dat er stuifsneeuw in de kap lag. Daar blijft het nog wel even vriezen.
Het begon deze ochtend nog redelijk rustig. Met 4 volle zeilen en een mooi tempo. In het begin van de middag kon dat wel eens gaan veranderen, meer wind uit het zuiden en wat sneeuwbuien. We zullen het wel zien. In een fris windje van -1,5 graden was het minder aangenaam op de stelling.
Vanaf half één ging het tempo van het wiekenkruis flink omhoog, met uitschieters boven de 90 enden. Eens kijken hoe dat gaat aflopen. Binnen 20 minuten moest de molen al een aantal keren flink uitrazen. Het moet toch niet te gek worden. Vrij vlot daarna tijd om te gaan zwichten naar 4 halve. Ja, dat scheelt, we komen nu niet meer boven de 60 enden en dat geeft de gelegenheid om wat foto's te schieten en een bakje koffie te gaan drinken.


Wel lekker om even bij de kachel te warmen. Vanaf half 2 vallen de eerste kleine vlokjes. Het zou ook niet veel meer dan dat worden. Wel ging natuurlijk de temperatuur omhoog en kwamen we om de 0 graden te zitten.
Om 3 uur bleef het tempo beperkt dus op de binnenroe de volle zeilen weer opgelegd. Zo moet een molen draaien.


zaterdag 12 januari 2013

De molen in het nieuwe jaar

Na lange tijd zijn we weer terug op de molen. Door allerlei oorzaken was er geen tijd gevonden om de molen in de laatste weken van het jaar te kunnen draaien. De ster heeft wel in de avonduren zijn stralen over Welsum laten schijnen. Dat was weer een mooi gezicht.


Gelukkig is het nu weer zo ver, vandaag  konden we weer de stellingdeuren openzetten. De buurman in Veessen, Gerrit, heeft last van hoogwater bij de molen. Vanaf onze stelling kan je het hoge water goed zien, en niet alleen voor de dijk. Gelukkig doet de pont naar Olst het weer en kan alles weer terug naar het oude.

Vandaag hebben we de ster uit het wiek gehaald en de voorbereidingen getroffen om te kunnen draaien. Leerling Hans loopt alle belangrijke punten in de molen langs en gaat dan met kruien en het opzeilen beginnen. Op zo'n lesdag wordt veel verteld, herhaald en geprobeerd. Daardoor draait de molen ook altijd wat later. Maar eerste de molen draaien en daarna de pauze.

Het is wel mooi weer, het zonnetje laat zich ook zien. Goed aankleden is belangrijk als je de hele dag buiten bent, het is maar 2 graden. Een klein briesje weet de molen toch nog draaiend te houden. Einde van de middag nog geen 1000 omwentelingen gemaakt.
Het was weer een prachtige dag, met rust en genot.